HTML

Szlovák Paradicsom

Túraútvonalak és környék látnivalóinak leírása, aktuális informácók a Szlovák Paradicsomról.

Friss topikok

  • geegee: Na de mééér' nincsenek képek az egész blogon?Főleg, hogy egy ilyen helyről, mint a szlovák király,... (2014.11.01. 01:21) A SZLOVÁK PARADICSOM - áttekintés, tudnivalók -
  • Halász Gábor: Szia Műhód! Találtam az Index fórumlapján néhány képet amit feltettél a Jirousek albumból arról a... (2008.04.15. 00:03) BEKÖSZÖNTŐ
  • Pistike: Ha úgy számoljuk, hogy a felső vár 45 perc - 1 óra, közép vár 15 perc, alsó 30 perc. Akkor is olya... (2007.08.18. 05:58) Szepesi vár

Éttermek, vendéglők

Települések honlapjai

Várak, kastélyok

Felvidék Ma

Nincs megjeleníthető elem

Andrássy-kastély (Betlér)

2007.08.14. 15:11 Pistike

Nagyon vártam már ezt a találkozót, ami aztán 2007. júliusában meg is történt. És nem csalódtam! Gyönyörű a park, a kastély, az egész környezet. Ilyenkor még jobban fáj a szívem, hogy az edelényi, vagy a füzérradványi kastély milyen sorsra jutott…

Miután a kastély és a tulajdonosainak története, történelme igen változatos, így megpróbáltam összeollózni egy kis anyagot. Megjegyzem a kastélyban található Idegenforgalmi boltban, illetve a Pénztárban, valamint a kastély elülső részének földszintjén bőven vásárolható olyan kiadvány, kiadványok amelyek ezt pontosa(bba)n taglalják. Mi három órát töltöttünk a kastélyban. Megnéztük belülről – egy igen vígtermészetű magyar (kassai) idegenvezető úr segítségével, akiből csak úgy ömlöttek a nevek, évszámok, történetek, anekdoták – majd kb. 2 órát sétáltunk a gyönyörű parkban. A séta közben nagyon sok látogatóval találkoztunk. Abban a környezetben valahogy olyan természetes volt, hogy pl. általános iskoláskorú gyerekek leültek a fűre, a tanárok kajás csomagot osztottak, és ebédeltek. Vagy nyugdíjasok, szerelmesek ücsörögtek a padokon. A parkban található tájékoztató táblák egyértelműek, magyar ismertető is van rajtuk. Jelölik azt is, hogy kényelmes sétával mennyi idő (5-20 perc) alatt érünk oda egy-egy látnivalóhoz.

 

Természetesen ezúttal is váltottam fotó jegyet, a képek a pistike.hu/skanditour/index.php  címen megtekinthetők. Kéretik a minőséget nem számon kérni!

 

---

Betlér község a Sajó (Slaná) folyó mellet a Rozsnyói völgykatlan és Voloveci hegyek (Pozsálló v. Ökörhegy)  határa mentén fekszik, 6 km-re északnyugatra Rozsnyótól. Eredetileg bányász település volt, ahol aranyat, rezet, később pedig vasércet is fejtettek. A lakosság teknő és ún. tekenőkocsik gyártásával foglalkozott, ezek az ércek fuvarozásához, szállítására szolgáltak. A község az ilyen kocsi német elnevezése után kapta nevét.  Betlér hajdan a Csetneky (Stítnik) családé, később a Bebekek és a XVI .sz-tól 1945-ig pedig az Andrássy család birtoka, amikor az összes államosított tulajdonuk megnyílt a nagyközönség számára. A község északi végén áll az Andrássyak kastélya, amely Szlovákia egyik legszebb ilyen jellegű műemléke. Fokozottan védett építmény, a felújítása nemzetközi - UNESCO - segítséggel történt, a munkálatokban magyar szakemberek is részt vettek.

Építése a 18. század elején kezdődött, amikor a valószínűleg 16. századból származó régebbi kastély alapjait kihasználva Andrássy István generális egy sarokbástyákkal megerősített várkastélyt építtetett. Ide költözött be családjával, miután Krasznahorka várát elhagyta. 1792-1795 között utódai klasszicista stílusban építették át.

Az Andrássy kastély mai formáját 1880 körül nyerte el, amikor Andrássy Manó, a "vasgróf" (akiről Jókai Mór a Fekete gyémántok Berend Ivánját mintázta), négy saroktornyot építetett hozzá. Ezzel elvesztette klasszicista jellegét, eklektikus vadászkastéllyá és nagyúri lakhellyé vált. Jelenleg abban a formájában látható, ahogyan az Andrássy család 1944-ig használta, így berendezettségével lakott kastély benyomását kelti.

Különlegessége híres könyvtárszobája, a fennmaradt teljes eredeti berendezés, valamint a fegyver- és  vadásztrófea-gyűjtemény. A már 20000 kötetes könyvtárat Andrássy Lipót alapította 1793-ban. Eredetileg a kastélyon kívül helyezkedett el, csak a 20. század elején helyezték át a kastélyba. Ami most látható belőle, az az egyik legszebb barokk könyvtárszoba Közép-Európában.

Szintén Andrássy Lipót idején, 1783-1795 között a kastély körül 81 hektár területű, egzotikus fákkal és bokrokkal beültetett angolparkot létesítettek. A díszpark Heinrich Nebbien, híres cseh kertészmérnök tervei alapján készült, aki többek között a budapesti Városliget alapításánál is közreműködött. A betléri park - nem véletlenül - a világ művészetileg és kultúrálisan értékes történelmi kertjeinek listáján is szerepel, az ICOMOS, az IFLA és az UNESCO nyilvántartásában.

Meditáló Buddha - bronz szobor, a Kioto-i Tofukudzsi templom részére készült el 1543 7. hónapjában. Fudzsivara Tadajosim mester alkotta. A szobor Bodhisattva Dzsizót ábrázolja, a balkezébe gyöngy, a másikban pedig szerzetes pálca.

Állatkert - a XIX. század végén épült - középkori várra emlékeztet. Barnamedvéket, hiúzokat, vidrát, nyestet, borzot és a kerítésen belül muflonokat tartottak.

A nagy vízesés - Jozef Bergmann tervezőmérnök tervezte és kivitelezte. A Szlovákiai parkok legnagyobb művízesései közé tartozik. A víz, amely a boltíves kőhíd medrében jut ide, 8 m magasból zuhog a tavacskába.

Japán híd - pagoda alakú tetővel. Az eredeti hidat az 1971-es vízözön sodorta el. Az eredeti pontos mását 1979-ben készítették el.


Halastó 4750 m2 - A vízmű rendszer felépítése  a XIX. század végén biztosította a víz állandó és egyenletes folyását a nagy vízeséshez, a három szökőkúthoz és a Kisrák halastóba.

Szent Erzsébet templom - katolikus., eredetileg gótikus a XIV.sz. első feléből, eléje épített hasáb alapú toronnyal, 1973-ban felújították. A prezsbitérium oldalán két sekrestyét találunk. Az eredeti - Észak felé és egy újabb a XX. sz. 70-es éveiből Délnek tájolva. Az eredeti gótikus kőportál beépített gerendákkal a régebbi sekrestye bejáratát képezi. A templom bejárata mögött fából készült orgonakarzat található.

Evangélikus templom - klasszicista, 1794-ben épült torony nélkül. 1834-ben elébe pített hasáb alapú toronnyal  bővült, a XX.sz.-ban a főhajó északkeleti oldalához sekrestye épült.

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus kirándulás kastély felvidék gömör tornai karszt szlovák paradicsom

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovakparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr9139860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása